Čtvrtek, Leden 14, 2021

ČEZ - Bijte na poplach!

Martin Prokš: martin (tečka) prokš (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Poslední úprava 26.5.2014-28.5.2014
Původně publikováno na https://martin-proks.blogspot.com dne 28.5.2014.

Před časem jsem se zabýval myšlenkami kam směřuje aktuální situace na trhu s elektrickou energií a jak se to odrazí na chování energetických firem. Jednalo se o článek Elektroenergetika - trh, stát, budoucnost? z prosince 2013. Závěrem mého zamyšlení bylo, že díky státním a EU zásahům kolabuje elektro-energetický trh, elektrárenské firmy směřují k ekonomickým prodělkům a že firmy začnou situaci politizovat a snažit se z energetiky vycouvat. Cílem bude přinutit stát, aby jejich majetek zestátnil za náhradu, dokud ještě má nějakou hodnotu. Myslel jsem si, že to je otázka budoucnosti několika let. Velký omyl, tento proces již nejspíše započal!

Shodou okolností se mi dostal do rukou článek z časopisu E15, Pavel Cyrani: Je čas hledat nový model trhu s elektřinou. Na článek jsem narazil dne 26.5.2014. Pavel Cyrani je ředitel pro obchod a strategii společnosti ČEZ a bez jakýchkoli kliček tam popisuje současný stav na elektro-energetickém trhu a nepokrytě naznačuje, že situace je velmi vážná.

I zahledal jsem dále a narazil jsem na články Až vyhasne Temelín ze 17.3.2014, který začíná přesně onou chmurnou variantou, kdy ČEZ předává poslední elektrárny státu. Ano, je to v tom článku zatím nadsázka, ale dost mrazivá.Ani samotný faktický text článku není nijak veselý.

Další v řadě chmurných kamínků mozaiky je Krize evropských energetik sráží investice ČEZ. jen o pár dná mladší, ze dne 7.3.2014. Také doporučuji ke čtení.

O tom, že politici se do ČEZu montují a montovat hodlají, mluví i článek Mládek: ČEZ by měl přecenit svá aktiva ze dne 31.1.2014. Ukázka jak si to představují politici. Kam to s tímto přístupem povede se dá dobře odhadnout.

Dost chmurné čtení a výhledy do budoucna.