Čtvrtek, Leden 14, 2021

ČEZ - úpadek v dohledu

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Původně publikováno na https://martin-proks.blogspot.com dne 1.3.2017.

Před cca třemi lety jsem napsal článek ČEZ - Bijte na poplach! a ještě rok před tím jsem se pokusil o analýzu stavu a výhled do budoucnosti. Konstatoval jsem, že pokřivení trhu elektrické energie je kritické a povede k problémům energetických firem, v ČR jmenovitě ČEZu. Tři roky uplynuly a další důležitý milník plnou parou míjíme za nezájmu veřejnosti a politiků.

Připadám si jako sýček, bláznivý prorok zkázy, ale situace se opravdu vyvíjí dle černých scénářů. Dokládají to dva články, shodou okolností ze stejného dne:

Beneš: Výstavba nové uhelné elektrárny v ČR není rentabilní V tomto článku generální ředitel firmy ČEZ konstatuje, cituji: V Česku už v současnosti není ekonomicky výhodné postavit novou uhelnou elektrárnu. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Důvodem jsou podle něj nízké velkoobchodní ceny elektřiny a environmentální tlak ze strany Evropské unie. To, že by se situace změnila, označil za velmi nepravděpodobné.

Druhý článek je z Německa na prakticky stejné téma: EnBW rozhodla o uzavření další černouhelné elektrárny kvůli nízké ziskovosti Situace je obdobná, komerční cena za výrobu elektrické energie je tak nízká, že provozovatel elektrárny ji chce uzavřít. Pikantní na tom je, že elektrárnu dost možná ve skutečnosti nezavře. Záměr musí schválit ještě regulační orgán a provozovatel rozvodné sítě. Pokud ti dojdou k závěru, že odstavení elektrárny by bylo nebezpečné pro stabilitu sítě, elektrárnu nařídí převést do tak zvaného rezervního režimu, kdy o spuštění a výrobě rozhoduje provozovatel sítě dle aktuálních potřeb. Platby za tuto službu pak jdou z kapitoly systémové služby / provoz a údržba sítě a tím za zcela jiné, neburzovní=nekomerční (regulované) ceny.

V této situaci je nemyslitelné komerčně zahájit stavbu jakékoli nedotované elektrárny, jaderné obzvláště. Narážím tím na ohlášený termín výběrového řízení na dostavbu Dukovan a Temelína. Za těchto podmínek jsou to nepochybně zcela vědomě nesmyslné řeči a klamání veřejnosti i případných dodavatelů. Bez nějaké formy masivní státní podpory nic nebude a k tomu se stávající ani pravděpodobní následující politici nemají.

Za další cca 3-4 roky, tedy kolem roku 2020-2021, očekávám velkou vlnu tichých odprodejů elektráren do rukou státu, nebo převodů na bílé koně pro následný nekontrolovaný krach a vyvázání se z povinností s tím souvisejících. Respektive z ČEZ se asi začnou vyvazovat nestátní akcionáři, protože akcie a dividendy budou mít pochybný výhled. Na západ od nás již tyto transformace velkých energetických firem evidentně započaly - vycházím z informací z tisku. Klasické energetické firmy se rozdělují, převádí, mění oblasti podnikání. Velmi zajímavá bude situace kolem holdingu EPH a jeho majitele Křetínského, to bude významný indikátor situace v ČR.

Důsledky dnešních rozhodnutí začneme jako veřejnost asi pociťovat kolem roku 2023 až 2025. Cena za síťové služby poletí nahoru, což bude silně zdražovat celkovou cenu. Znovu bude tlak na revoluci v tarifech elektrické energie, nejspíše dojde k jističové změně tarifů. Naplno očekávám problémy kolem roku 2030, kdy už budou stávající elektrárny opravdu zastarávat a nebude k dispozici náhrada. Bude se diskutovat o tom zda nouzově prodloužit stávající bloky Dukovan, nebo je zcela zavřít se všemi technicko-sociálně-politickými důsledky. To už bude velmi horké politické téma. Ale jsem skeptický, v uvolnění a narovnání trhu nevěřím. Spíše dojde k definitvnímu znárodňování těch soukromých zbytků a hektickým zahajováním výstaveb ve státní režii se všemi důsledky z toho plynoucími.

Bože jak já si přeju ať jsem jen umanutý negativistický magor.

Přidat komentář

Pro přidání komentáře vyplňte formulář níže