Úterý, Leden 19, 2021

Zelené certifikáty - další státem posvěcená zlodějina

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Původně publikováno na https://martin-proks.blogspot.com dne 21.1.2019.

Před nedávnem jsem narazil na zelené certfikáty elektřiny - já vím, říkají mi blesku, v Evropě už to prý frčí přes dvacet let. Dvacet let zlodějiny!

Zelené certifikáty jsou v kostce potvrzení o tom, že někdo vyrobil nějaké MWh elektřiny ze zdrojů, které jsou nějakým úřadem certifikované jako OZE. Tyto potvrzení mají nastavený čas kdy pozbývají platnosti a může je kdykoli kdokoli koupit. Myšlenka je taková, že si odběratelé pravidelně budou na burze kupovat zelené certifikáty. Tím tito odběratelé připlatí OZE cenu navíc k ceně elektřiny za pocit, že spotřebovávají zelenou energii.

Potud dobré, ale:

  • Zelené certifikáty jsou samostatně obchodovatelné. Nejsou navázané na konkrétní čas a souběžnost výroby ani spotřeby. Zákazník si klidně koupí certifikát ze solární elektrárny, ale těžiště spotřeby budete mít v průběhu zimních nocí (drtivá většina domácností - koncových nefiremních zákazníků).
  • Zelené certifikáty jsou teoreticky předmětem volného obchodu na burze. Nicméně ve většině zemí jsou nastavené limity, minimální a občas i maximální povolená cena.
  • Tento mechanismus ve většině okolních zemí není dobrovolný, ale povinný. Zákazník musí nakupovat pravidelně certifikáty v předepsaném objemu. Aby musel opakovaně, proto mají certifikáty nastavenou expiraci.
  • Výrobce OZE tedy má několikerý významný příjem. Prodej elektrické energie, případně ještě dotace, plus příjem za prodej certifikátů. Takovýto výrobce má jedinou motivaci: vyrábět co to jde bez ohledu na cokoli - stav sítě. Nevýroba znamená ztráty, takže se snaží to do sítě cpát hlava nehlava bez ohledu na potřeby sítě.
  • V zahraničí to je již léta povinnost, v ČR se pro to evidentně připravuje půda. Čili další tahání peněz z kapes lidí směrem k těm správným a moudrým lidem.

V ČR zatím takovýto systém neběží - tedy ne ve velkém (počátek roku 2019). Nicméně lze kupovat certifikáty ze zahraničních burz a někteří odběratelé tak činí. Dnes je to dobrovolné, tak si kupují pocit (firmy spíše PR reklamu), že jsou progresivní, dobří a ekologicky zodpovědní. Burza pro ČR se momentálně připravuje, přinejmenším firma Unicorn pro ni vyvíjí SW.

Nicméně já v tom pro ČR (a ne jen pro ni) vidím veliké nebezpečí. Jakmile se toho chopí správná parta moderních a progresivních lidí, tak to ve jménu civilizace přestane být dobrovolné a stane se to povinné i u nás, kde již podpora OZE běží jinými mechanismy. A budeme tu mít další zeleně-energetickou daň a výpalné, které poteče k těm správným lidem, kteří ve správný moment dokáží správně zažádat o certifikaci svých výroben.

Vidím to jako stejně lživé a podvodné svinstvo jako CO2 odpustky. Ty se také tváří jako ekologická věc, ale ve skutečnosti je to jen obrovský burzovní transfer peněz od koncových zákazníků pár vybraným jedincům kteří ovládají danou burzu a přes něž to vše protéká. Tak toto bude obdobné.

Odkazy:
Obchodovatelné zelené certifikáty - princip a význam
Měli byste vědět: zelené certifikáty jako potvrzení odběru z obnovitelných zdrojů
Zelené certifikáty[/ur]

Přidat komentář

Pro přidání komentáře vyplňte formulář níže