Čtvrtek, Říjen 7, 2021

Má ČEZ na stavbu jaderné elektrárny?

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Publikováno 7. října 2021.

Ekonomický výhled od neekonoma.

Soupis čistých zisků ČEZu

  • 2020 - 5,5 miliard Kč.
  • 2019 - 14,5 miliard Kč.
  • 2018 - 10,5 miliard Kč.
  • 2017 - 19,0 miliard Kč.
  • 2016 - ? odhad kolem 20 miliard Kč?
  • 2015 - ? odhad kolem 20 miliard Kč?
  • 2014 - ? kolem 29,5 miliard Kč.
  • 2013 - 35,2 miliard Kč.
  • 2012 - 40,2 miliard Kč.
  • 2011 - 40,8 miliard Kč.
  • 2010 - ? odhad cca 40 miliard Kč?

Prostý součet za 10 let přiblině = 275,2 miliard Kč.

Podle tohoto prostého součtu, ČEZ by ze svých čistých zisků mohl každých 10 let zahájit stavbu jednoho bloku jad. elektrárny bez potřeby jakéhokoli úvěru. V okamžiku kdy by ta elektrárna začala vyrábět, veškerý zisk tohoto bloky by šel do zisku bez nutnosti splácet úroky a splátky, čímž by se zase zvýšila ziskovost celého ČEZu. Kdyby na investici takto bylo z vlastního, tak se tolik nestane i kdyby to neslo trochu méně, nebo se to protáhlo oproti plánu. Bylo by to nepříjemné, ale nic hrozného. Ale to vše za předpokladu, že (v první řadě) stát a (s ním se vezoucí) spoluvlastníci by si rozdělovali jen max. 1/3 zisku a zbytek nechávali na investičním a rozvojovém účtu. Ale nedělám si iluze. O výši dividend nepochybně rozhoduje až na prvním místě stát a spoluvlastníci při pohledu na tu sumičku co mimochodem míří k nim určitě neprotestují.

Samozřejmě je to ekonomický nesmysl. Spořit větší peníze na účtu, když je průměrná roční inflace 2procenta. To je z modelových 100 miliard za 10 let ztráta hodnoty o 18 procent - pokles hodnoty o 18 miliard. To každý ekonom řekne ať se ty peníze investují a točí, že ztráta za těch 10 let určitě nebude taková i když se něco úplně občas nepovede. To je základní makroekonomická filozofie stojící za státním cílováním na inflaci 2procenta, motivovat a přinutit všechny investovat a točit peníze. Ale co už není tak zřejmé je, že když je pak potřeba to zpeněžit tak: a) Zpeněžit rychle velkou investici obvykle moc nejde, chvíli to trvá a při tlaku na rychlost to znamená slevit z ceny. b) Získané finance se projeví jako jednorázový zisk který podléhá zdanění které z toho zase významný kus ukousne. c) Čistě ČEZ (a případných dalších polostátních firem) problém - zisk co z toho zbyde je veliké lákadlo pro majitele (stát-politiky v první řadě) pro dividendy. Takže pokud možno nezpeněžovat, nebo jen po malých kouskách.

Takže volné finance pro opravdu velkou investici jednou za 10 let stejně nejsou a je nutné jít do úvěru na většinu té investice. A když se jde do úvěru, tak nutnost splátek a úroků vyžaduje, aby investice začala vynášet zpět přesně podle plánu. Jinak úroky a splátky jakkoli silnou firmu rychle položí.

Takže v případě ČEZu, i když by si byl teoreticky schopen sám vydělat každých 10 let na další blok, tak k tomu nikdy nedojde. Ekonomické nastavení celé společnosti + nenažranost státu a politiků jako majoritního vlastníka + (logická) neochota menšinových vlastníků jít do rizika jednorázovým vysokým zadlužením kolem hrany únosnosti.

Navíc výhled ČEZu do budoucna vidím spíše silně klesající (tento trend již nastal, viz zisky), ale to je na další článek s názorem.

Takže tam jsme tam kde jsme a světlo na konci tunelu moc nevidím.

Odkazy:
https://www.kurzy.cz … vsak-presto-vzrostl/
https://www.kurzy.cz … miliardy-korun-vice/
https://www.kurzy.cz … st-cisteho-zisku-na/
https://www.kurzy.cz … um-19-miliard-korun/
https://www.kurzy.cz … odareni-za-rok-2014/
https://www.kurzy.cz … le-prekonala-odhady/
https://www.kurzy.cz … 40-2-miliardy-korun/
https://www.kurzy.cz … -mene-nez-za-r-2010/

A pro zajímavost (byť s tímto blogem souvisí jen okrajově) veřená diskuse pod články které se účastnili lidé jako Vladimír Wagner, Michal Šnobr, Pavel Tykač:
https://oenergetice. … predpovidat#comments
https://oenergetice. … rny-paks-ii#comments