Neděle, Červen 30, 2024

Elektronicko - UAV fantazýrování

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Publikováno 1. července 2024.

Pár stovek km od nás probíhá hnusný konflikt. Už aby to skončilo. Nicméně sledování toho co se děje mě do určité míry fascinuje a nutí přemýšlet. Postřeh to není nijak originální, ale jsme svědky asi takového vývoje, jako byl za první světové války. Tehdy to byl zrod letectva a tanků, dnes je to vojenský zrod mini-UAV. Něco, co dost lidí předpokládalo (celé velení AČR za posledních 20 let by si mělo dát pár facek jak zašlapávalo jakékoli UAV domácí aktivity), nicméně masovost využití a výsledná efektivita asi předčilo jakékoli předpoklady a odhady kohokoli.
[Číst dál…]

Pondělí, Červen 17, 2024

Cena silové elektřiny očima neekonoma

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Publikováno 18. června 2024.

Jako konstruktér ve firmě zabývající se strojírenstvím primárně pro energetiku, zajímám se trochu i o tu energetiku samotnou. Již pár let. A již dost let si říkám, že elektroenergetický trh je viditelně v nepořádku. Dnes nebudu pitvat proč asi a kdo a co za to asi může, dnes se budu zamýšlet nad tím jaká by asi měla být cca cena silové elektřiny aby elektroenergetika měla šanci být v dlouhodbějším horizontu 20+ let financovatelná. Nejsem ekonom, toto je zamyšlení spíše na úrovni kupeckých počtů.

[Číst dál…]

Úterý, Červen 11, 2024

Volby do EP: členem okrskové komise (opět po letech)

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Publikováno 11. června 2024.

Pár nových postřehů ohledně poctivosti voleb z účasti v okrskové komisi při volbách do EP v roce 2024. Mohu plně dosvědčit, že hlasovací systém v ČR je v roce 2024 ještě naprosto v pořádku - zatím.

[Číst dál…]