Úterý, Červen 11, 2024

Volby do EP: členem okrskové komise (opět po letech)

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Publikováno 11. června 2024.

Pár nových postřehů ohledně poctivosti voleb z účasti v okrskové komisi při volbách do EP v roce 2024. Mohu plně dosvědčit, že hlasovací systém v ČR je v roce 2024 ještě naprosto v pořádku - zatím.

Tak jsem zase šel k volbám do komise. Řekl jsem si, že už to je zase drahně let a je na čase si to zase zkontrolovat, jak to probíhá. Nechal jsem se nominovat přes politickou stranu, jejíž jsem příznivcem (Svobodní https://svobodni.cz/).

V kostce, probíhalo to v pořádku. Volby a sčítání probíhalo prakticky stejně jako před lety. Drobné detaily se průběžně mění, ale to klíčové co rozhoduje o poctivosti voleb a sčítání je stále stejné a stále neprůstřelné. Tedy dokud v komisi sedí alespoň jeden člověk co má v hlavě mozek a alespoň minimálne se zajímá o to co se děje okolo.

  • Kontrolovali jsme volební urny, že jsou na začátku prázdné. Zapečetili jsme je. Kontrolovali jsme, že tam nikdo nic nepřihazoval mimo volebních obálek a každý jen jednu. Na noc jsme urny zalepovali a pečetili, ráno opět kontrolovali pečeti a zalepení.
  • Kontrolovali jsme občanské průkazy a identitu voličů a že jsou na volebním seznamu našeho okrsku. Kdo přišel s voličským průkazem, tomu jsme ho odebrali. Kontrolovali jsme že jsme každému vydali jen jednu obálku. Kontrolovali jsme, že lidé chodí za plentu a lístky vkládají do obálek za plentou - respektive co tam dělali nevíme, ale co by asi dělali jiného než ty lístky. Na nikoho nebyl činěn žádný nátlak aby nějak volil nebo vůbec aby volil nebo nevolil.
  • No a na konci jsme vše poctivě spočetli, kontrolně to přepočetli abychom si byli jisti a naklepali jsme výsledky do systému.

Tentokrát se na nás ani nepřišla podívat policie, jestli je vše v pořádku. Největší problém jsme měli s vyvěšením vlajek, která patří kam a že nejsou jak upevnit přímo na budovu. Tak jsme je museli upevnit na plot, což nám bylo později nějakým hnidopichem vytknuto. No bože.

Z výsledků voleb nadšený nejsem, ale co nadělám. Co lid chce, to dostane - hlas lidu, hlas boží.

Před lety jsem psal, že jsme opatrně pro korespondenční volbu, že by bylo fajn umožnit i našim lidem v zahraničí volit. Nicméně jak šel čas, tak jsem změnil názor. Tedy ne že by nebylo fajn umožnit lidem co jsou v zahraničí volit, ale problémy s podvody jsou příliš velké negativum. Stačí se podívat na USA, nebo i jen na Rakousko.

Problém s korespondenční volbou je jeden hlavní:
V okamžiku, kdy dojde korespondenční hlas, má komise jen velmi omezené možnosti jak zkotrolovat, že je platný. Jinými slovy jeho autenticitu (že jej opravdu poslal ten kdo to o sobě tvrdí) a že opravdu se nenechal někým přinutit nebo ovlivnit jaký hlas posílá. Jakmile pak komise hlas akceptuje a zařadí mezi ostatní, tak již ten hlas bude platný navždy. Nikdo to zpětně nemůže už změnit i kdyby se dodatečně přišlo na to, že většina, nebo dokonce všechny, korespondenční hlasy byly podvrženy. A zkušenost ze zahraničí naznačuje s pravděpodobností hraničící s jistotou, že korespondenční hlasy jsou masivně zneužívané a jsou tím balvanem, který mění výsledky voleb. Ale soudy se bojí toto přiznat a rozhodnout o zneplatnění voleb a označit korespondenční systém za odporující demokratickému principu poctivé volby.

Naprosto stejně jsem proti elektronickému hlasování, kdy volba by byla realizovaná přes elektronické zařízení. Z naprosto stejných důvodů, že není jak zaručit že systém dělá to co tvrdí že dělá. Netvrdím že je jednoduché elektronické systémy zfalšovat, ale když už se povede tak pak jsou podvody umožněny masivně a nezkontrolovatelně. Na rozdíl od papírového systému tak jak ho máme nastavený dnes u nás - ten je zpětně naprosto přesně zkontrolovatelný.

Jenže vůle mnoha lidí je elektronické a poštovní hlasování. A tito lidé nechtějí chápat (ne že nechápou, většinou nechtějí), že tato pohodlná a moderní věcička je zkratka do totality. Že v okamžiku, kdy se tato cesta volby falšovat utvoří, že to je jen otázkou krátké doby, kdy to někdo umně zneužije a nikdo mu to nikdy nedokáže.

Takže v okamžiku uzákonění korespondenční vobly nebo elektronické volby, přestanu k volbám chodit. Jakkoli. Nemá to v ten moment smysl. A přestanu se identifikovat s vládou a politikou této země. Zákony této země tvořené takto zvolenými politiky pak budu považovat za vynucené totalitní zlo. Přestanu tento stát považovat za republiku - stát stojící na právních základech kde právo platí pro každého stejně (no s tím je tento stát dost na štíru již nyní v některých oblastech).

Tak příště snad na nějaké pozitivnější téma.
11.6.2024