Středa, Leden 20, 2021

Koronavirus a návrat dětí do škol

Martin Prokš: martin (tečka) proks (zavináč) proks-martin (tečka) cz
Původně publikováno na https://martin-proks.blogspot.com dne 10.4.2020.

Ne moje myšlenka, ale stojí za to ji znát - 10.4.2020
Myslí někdo na učitele?

Návrat dětí do škol v době kdy stále reálně hrozí nákaza SARS-CoV-19 má několik rovin.

Jedna rovina je, že mnoho rodin nestíhá. Ano je to obtížné. Naše společnost je nastavena tak, že ve většině rodin oba rodiče musí pracovat aby nějak vyšli. Nebo manželka musí pobírat nějakou formu dávek nebo příspěvků, což v dlouhodobém horizontu znamená alespoň část roku pracovat. Takže na vzdělávání dětí není mnoho času a stojí to spoustu energie. Sám vím o čem mluvím a to mám štěstí (a tchýně smůlu), že tchýně je dlouhodobě doma ze zdravotních důvodů a tak se nám stará o děti a má čas se s dcerkou učit. Pak jsou rodiny s více dětmi školou povinnými, kde je to ještě složitější. Člověk se nerozkrájí, málokdo má víc počítačů, je problém že školkové děti nechápou že nesmí vyrušovat a mají si hrát sami… Ale to je jasné, o tom víc nic.

To že by se hodil nějaký systém distančního studia asi nikdo nepochybuje. Zde na svém blogu varuji, že se obávám že tato krize není otázkou týdnů nebo několika málo měsíců, ale potáhne se to spíše roky. Takže má velký smysl řešit plošné vzdělávání na dálku na dlouhé doby.

Druhá rovina je problém přijímaček, maturit, zkoušek a podobně. Opět to nemá smysl rozebírat, téma samo pro sebe a vůbec se v tom nevyznám.

Ale co chci hlavně vypíchnout a co mezi řečí zmínila tchýně: A co ti učitelé, mnozí z nich jsou 50+, žádní mladíci, ty ta nemoc zasáhne hodně. Čili ta skupina, která je významně ohrožena smrtností. Představa, že jako postarší učitel mám nastoupit před třídu plnou žáků a vím že jako padesátník mám smrtnost 1% plus nějaká procenta trvalých následků, no nic moc. A nedej bože pokud jsem 60tník před penzí, tam je smrtnost cca 3-4% a následky další procenta. Teď jsem koukal a hledal a američtí vojáci měli v roce 2009 v Afgánistánu 3% ztráty - úmrtí. 17 000 amerických vojáků nasazeno, 524 padlých. Takže postavení učitele před třídou žáků bude bez legrace plně srovnatelné s vojákem v bojové zóně. To není sranda ani nadsázka…

A teď co s tím?

Přidat komentář

Pro přidání komentáře vyplňte formulář níže